Co najmniej dwóch chętnych na stanowisko prezesa URE

Autor: wnp.pl (Ireneusz Chojnacki)
15-03-2011 19:26

Marek Woszczyk, wiceprezes Urzędu Regulacji Energetyki (URE), i Janusz Bil, do niedawna dyrektor ds. regulacji i rozwoju rynku w Vattenfall Poland złożyli dokumenty w konkursie na stanowisko prezesa Urzędu Regulacji Energetyki. Niewykluczone, że o szefowanie URE będzie się też ubiegał dr Filip Elżanowski.

Obaj potwierdzili nam złożenie dokumentów w konkursie na stanowisko prezesa URE. Termin składania w Ministerstwie Gospodarki dokumentów przez osoby zainteresowane objęciem stanowiska prezesa URE mija 15 marca br.
Niewykluczone, że w konkursie na prezesa URE dokumenty złoży także dr Filip Elżanowski, który jest zainteresowany objęciem tego stanowiska, ale - jak tłumaczy - dokumentów jeszcze nie złożył ze względu na relacje służbowe z Agencją Rozwoju Przemysłu.

- Jeśli do północy otrzymam zgodę prezesa ARP na kandydowanie na stanowisko prezesa Urzędu Regulacji Energetyki, to złożę dokumenty w konkursie - powiedział dr Filip Elżanowski.

Wszyscy chętni do objęcia stanowiska prezesa URE, którzy jeszcze nie złożyli dokumentów wymaganych przez procedurę konkursową, mają na to czas do północy 15 marca br. Dokumenty można bowiem wysłać pocztą, a zgodnie z zasadami konkursu przy składaniu dokumentów liczy się data stempla pocztowego polskiego urzędu pocztowego.

Na giełdzie nazwisk w kontekście konkursu na stanowisko prezesa URE wymieniany jest też prof. Waldemar Kamrat z Politechniki Gdańskiej. Nie udało nam się jednak skontaktować z prof. Kamratem i tym samy bezsprzecznie potwierdzić lub zaprzeczyć pogłoskom krążącym na giełdzie nazwisk. Natomiast prof. Krzysztof Żmijewski powiedział nam, że nie ubiega się o stanowisko prezesa URE.