Druga część konkursu na stanowisko prezesa URE

Autor: wnp.pl (Ireneusz Chojnacki)
13-04-2011 18:06
Druga część konkursu na stanowisko prezesa URE

12 kwietnia odbyła się druga część naboru kandydatów na stanowisko prezesa Urzędu Regulacji Energetyki. Brały w niej udział cztery osoby, zatem na pewno ktoś odpadnie z konkursu, bo zespół prowadzący nabór na stanowisko szefa URE nie może wyłonić więcej niż trzech kandydatów

W konkursie na stanowisko prezesa Urzędu Regulacji Energetyki wpłynęło 6 aplikacji, ale jak wynika z nieoficjalnych informacji, wymogi formalne spełniały dokumenty złożone przez 4 osoby.
Jak dowiedział się portal wnp.pl, oferty, do których pod względem formalnym nie było zastrzeżeń, złożyli Marek Woszczyk, wiceprezes URE pełniący obecnie obowiązki szefa tego urzędu, Janusz Bil, do niedawna dyrektor ds. regulacji i rozwoju rynku w Vattenfall Poland oraz Tomasz Wilczak, były wiceminister gospodarki. Nazwiska czwartego kandydata nie udało się ustalić.

Według uzyskanych informacji w ubiegłym tygodniu zespół powołany przez Ministra Gospodarki zajmujący się naborem kandydatów na stanowisko prezesa URE weryfikował ich znajomość języka angielskiego oraz kompetencje kierownicze. Natomiast 12 kwietnia odbyły się z kandydatami rozmowy kwalifikacyjne, w których przedstawiali m.in. swoje opinie na temat regulacji sektora energetycznego.

Zważywszy, że ubiegających się o stanowisko prezesa URE jest czterech, to jasne jest, że ktoś musi odpaść z przyczyn formalnych. Prawo energetyczne mówi bowiem, że w toku naboru wyłania się nie więcej niż 3 kandydatów, którzy przedstawiani są ministrowi gospodarki. Następnie tenże minister przedstawia kandydaturę na stanowisko szefa URE premierowi, a dopiero ten powołuje prezesa URE.