partner portalu wnp.pl

Energetyka przemysłowa czeka na stanowisko URE w sprawie taryf

Autor: wnp.pl (Dariusz Ciepiela)
20-12-2007 11:26
Energetyka przemysłowa czeka na stanowisko URE w sprawie taryf

Przedsiębiorstwa energetyczne, funkcjonujące w oparciu o struktury organizacyjne i majątek sieciowy zakładów przemysłowych wciąż czekają na oficjalne stanowisko Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki w sprawie taryf na obrót energią elektryczną.

Przedsiębiorstwa te, zajmujące się zarówno dystrybucją jak i sprzedażą energii elektrycznej wciąż nie wiedzą na jakich zasadach będą prowadzić działalność energetyczną po 1 stycznia 2008.
- Do ZGH Bolesław ostateczna decyzja Prezesa URE w tej sprawie nie dotarła. Otrzymaliśmy dotąd dwie decyzje. Pierwszą, wydaną przez prezesa Adama Szafrańskiego zawieszającą taryfowanie obrotu i drugą, prezesa Mariusza Swory, wstrzymującą wykonanie decyzji poprzednika - mówi Henryk Kaliś, pełnomocnik zarządu ds. zarządzania energią elektryczną w Zakładach Górniczo- Hutniczych Bolesław.

Kaliś przypomina, że w trakcie konsultacji nad sposobem rozwiązania zaistniałej sytuacji Prezes URE Mariusz Swora stwierdził, iż moc wiążącą mają jedynie decyzje wydane w trybie administracyjnym a stanowiska prezentowane na internetowych stronach URE mają jedynie charakter opiniotwórczy.
- Ta niepewność nas niepokoi, ponieważ jeśli Prezes URE nie zwolni nas z obowiązku taryfowania obrotu, to będziemy musieli kupować energię po cenach rynkowych, a sprzedawać po regulowanych. Sytuacja taka byłaby paradoksalna również z uwagi na niewielką skalę prowadzonej przez nas działalności. Postępowania taryfowe są dla przemysłowych przedsiębiorstw energetycznych szczególnie uciążliwe. Jesteśmy traktowani na równi z dużymi przedsiębiorstwami energetycznymi i mamy z tego tytułu cały szereg obowiązków (np. prowadzenie odrębnej księgowości) - ocenia Henryk Kaliś.

Kaliś przekonuje, że do tej pory przedsiębiorstwa energetyki przemysłowej ponosiły znaczne straty, ponieważ podwyżki cen energii i usług dystrybucyjnych, usankcjonowane w nowych taryfach spółek dystrybucyjnych, przenosiły na swoich klientów z opóźnieniem, wynikającym z czasu niezbędne na przygotowanie wniosku taryfowego i czasu trwania samego postępowania.

- Sytuacji takiej chcielibyśmy w przyszłości uniknąć i rozpoczęliśmy starania o uproszczenie zasad funkcjonowania przemysłowych przedsiębiorstw energetycznych - przekonuje Kaliś.

ZGH Bolesław sprzedają odbiorcom zewnętrznym ok. 3%, kupowanej przez siebie energii elektrycznej, to jest około 23-24 GWh w skali roku. Z tego 90% stanowi energia odsprzedawana spółkom zależnym.