partner portalu wnp.pl

Jan Kurp straci stanowisko prezesa PKE?

Autor: wnp.pl (Dariusz Ciepiela)
20-09-2010 10:08
Jan Kurp straci stanowisko prezesa PKE?

Podczas posiedzenia Rady Nadzorczej Południowego Koncernu Energetycznego, planowanego na 22 września br. ze stanowiska prezesa ma zostać odwołany prezes PKE Jan Kurp. Przeciwko temu protestują organizacje związkowe działające w Koncernie.

Trzy związki zawodowe działające w PKE: Solidarność, ZZ Pracowników Ruchu Ciągłego oraz ZZ Pracowników Energetyki wystosowały do Aleksandra Grada, ministra skarbu państwa, list otwarty, w którym protestują przeciwko odwoływaniu Jana Kurpa ze stanowiska prezesa PKE.
- Związki zawodowe działające w Południowym Koncernie Energetycznym oświadczają, że stanowczo sprzeciwiają się planowanym na dzień 22 września 2010 r. planom wprowadzenia zmian w składzie zarządu spółki PKE SA w postaci odwołania Pana Jana Kurpa z funkcji prezesa zarządu. W opinii członków związków zawodowych PKE powyższe działanie Rady Nadzorczej, a w praktyce jedynie zasiadających w niej przedstawicieli akcjonariusza dominującego Tauron Polska Energia oraz Skarbu Państwa jest działaniem niezasadnym, które może jedynie doprowadzić do pogorszenia nastrojów panujących wśród pracowników jednej z największych spółek grupy Tauron Polska Energia – czytamy w liście otwartym.

Jak piszą związkowcy, zamach na Jana Kurpa jest kolejną w ciągu ostatnich lat próbą politycznego ingerowania w sprawnie zarządzaną i przynoszącą zyski spółkę, jaką jest PKE. Związkowcy oceniają, że Jan Kurp, założyciel PKE, cieszy się pełnym poparciem załogi Koncernu, która docenia jego zaangażowanie, doświadczenie oraz konsekwencje w budowie silnego podmiotu polskiej energetyki, jaki jest obecnie – właśnie dzięki staraniom Jana Kurpa – PKE. Związkowcy zapewniają, że od ponad 10 lat prezes Kurp nie poddając się koniunkturalnym rozdaniom politycznym, sprawnie i z sukcesem zarządza PKE.

Związkowcy zapowiadają, że w przypadku odwołania Jana Kurpa ze stanowiska prezesa PKE, działania takie spotkają się ze stanowczą reakcją pracowników i związków zawodowych działających w PKE.

Związkowcy zwracają się do Aleksandra Grada o spowodowanie zaniechania działań, które prowadzić będą tylko do powstania niepotrzebnego konfliktu.

W skład Rady Nadzorczej PKE wchodzą: Dariusz Lubera (przewodniczący), Krzysztof Zamasz i Tytus Żurek (sekretarz) – wszyscy reprezentują Tauron Polska Energia; Lidia Pyzik-Sonik reprezentująca Skarb Państwa oraz dwaj przedstawiciele załogi PKE - Andrzej Dziubany oraz Zdzisław Przydatek.