Jerzy Chachuła rezygnuje ze stanowiska prezesa El. Rybnik

Autor: wnp.pl (Dariusz Ciepiela)
16-01-2013 19:12
Jerzy Chachuła rezygnuje ze stanowiska prezesa El. Rybnik
Fot. PTWP (Piotr Waniorek)

Jerzy Chachuła złożył rezygnację z pełnienia funkcji prezesa zarządu EDF Rybnik (dawniej Elektrownia Rybnik) ze skutkiem na dzień 31 stycznia 2013 r. Od 1 lutego br. obejmie on stanowisko dyrektora ds. badań i rozwoju w EDF Polska. Nowym prezesem EDF Rybnik ma zostać Robert Gałązka, dotychczasowy prezes Schneider Poland.

- Powyższa zmiana, przewidywana od kilku miesięcy, ma na celu wzmocnienie kompetencji menadżerskich w Centrum Badań i Rozwoju w Grupie EDF w Polsce, zmierzających do uczynienia z Centrum wiodącego ośrodka w Grupie EDF w zakresie spalania węgla i biomasy - poinformowała EDF Polska Centrala.
Jerzy Chachuła był prezesem Elektrowni Rybnik przez 12 lat, szefował jej przez cały okres od chwili kupna elektrowni przez francuski koncern EDF.

Jak informuje EDF Polska Centrala, na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy EDF Rybnik, które odbędzie się na początku lutego 2013 r., zaproponowana zostanie kandydatura Roberta Gałązki na nowego prezesa zarządu EDF Rybnik. Robert Gałązka, pełniący ostatnio funkcję prezesa zarządu Schneider Poland, ma duże doświadczenie w zarządzaniu przedsiębiorstwami w wielu sektorach, w tym elektronicznym, energetycznym i samochodowym.

Decyzja Jerzego Chachuły może sugerować, że EDF już nie powróci do budowy bloku 900 MW w EDF Rybnik. W grudniu 2012 r. EDF poinformował, że wstrzymuje budowę bloku 900 MW w EDF Rybnik.

Zobacz: EDF wstrzymuje budowę bloku 900 MW w Elektrowni Rybnik

Nowy blok miał kosztować ok. 1,8 mld euro czyli ok. 8 mld zł. Jego uruchomienie planowane była na 2018 r.

Jak wyjaśniał Gerard Roth, wiceprezes EdF ds. Europy Kontynentalnej, są trzy powody podjęcia decyzji o wstrzymaniu realizacji inwestycji.

Pierwszym problemem jest decyzja Komisji Europejskiej z 13 lipca 2012 r. ws. przydziału uprawnień do emisji CO2. Polska otrzymała wówczas 405 mln ton uprawnień, ale - jak podkreśla prezes Roth - Polska nie uzyskała uprawnień dla nowych elektrowni.

- Od lipca wspólnie z polskimi władzami rozmawiamy z Komisją Europejską, aby wyjaśnić jej, że nowy blok w Elektrowni Rybnik to nie jest nowy projekt, tylko jest to odtworzenie istniejących mocy. W Rybniku chcemy zastąpić stare bloki o łącznej mocy 900 MW nowym blokiem o tej samej mocy - podkreśla Gerard Roth.

Druga przesłanka wstrzymania projektu w Rybniku to projekt ustawy o OZE i zawarte w nim regulacje dot. współspalania biomasy.

- W chwili podjęcia decyzji o budowie nowego bloku w Rybniku istniały określone uregulowania prawne dot. współspalania biomasy. Zakładaliśmy, że w nowym bloku będziemy współspalać do 8 proc. biomasy. W projekcie ustawy o OZE dotychczasowe rozwiązania zostały jednak podważone - podkreśla Gerard Roth.

Zauważa, że przygotowując biznes plan nowej inwestycji, uwzględniono przychody z tzw. zielonych certyfikatów.

Trzeci czynnik mający wpływ na decyzję o zatrzymaniu budowy bloku w Rybniku to uwarunkowania gospodarcze, które wpływają na ograniczone zapotrzebowanie na energię.