Kraszewski: polskie stanowisko ws. redukcji emisji CO2 nie zmieni się

Autor: PAP
10-07-2011 13:01
Kraszewski: polskie stanowisko ws. redukcji emisji CO2 nie zmieni się

Mimo objęcia przez Polskę prezydencji, polskie stanowisko w sprawie redukcji emisji CO2 nie zmieni się - zapowiada PAP minister środowiska Andrzej Kraszewski. Polska nie zgadza się na zapis dotyczący pośredniego celu UE, czyli redukcji o 25 proc. w 2020 r.

11-12 lipca 2011 r. w Sopocie odbędzie się - w ramach polskiej prezydencji - Nieformalna Rada ds. Środowiska. Spotkanie będzie służyło m.in. omówieniu przygotowań do przypadającej w grudniu światowej konferencji klimatycznej w Durbanie (RPA).
Jak podaje w komunikacie Ministerstwo Środowiska, gospodarzem Rady jest minister Andrzej Kraszewski, jako przewodniczący obrad. "W spotkaniu będą uczestniczyli ministrowie ds. środowiska państw członkowskich UE, przedstawiciele Komisji Europejskiej - Komisarz ds. Środowiska (Janez Potočnik), Komisarz ds. Klimatu (Connie Hedegaard), ministrowie państw kandydujących do UE (Macedonia, Czarnogóra, Chorwacja) oraz państw Europejskiego Stowarzyszenia Wolnego Handlu, przedstawiciele organizacji pozarządowych (EEB - European Environmental Bureau), biznesu (Business Europe), zaproszeni goście oraz eksperci krajowi" - napisano.

W rozmowie z PAP minister Kraszewski zaznaczył, że polskie stanowisko w sprawie redukcji emisji CO2 przez UE nie zmieni się. W czerwcu, w przededniu objęcia prezydencji, Polska sprzeciwiła się przyjęciu wspólnego stanowiska ministrów środowiska UE, które zakładało zmniejszenie emisji do 2050 r. o 80 proc. W konkluzjach spotkania ministrów miał się znaleźć zapis dotyczący pośredniego celu - 25 proc. redukcji w 2020 r., czemu Polska jest przeciwna.

Minister podkreślił, że jako kraj zobowiązaliśmy się do realizacji celów redukcyjnych wynikających z unijnego pakietu 3x20 - pakietu klimatyczno-energetycznego UE przyjętego w 2008 r. "Oznacza to 20-proc. redukcję emisji do roku 2020 i to jesteśmy w stanie wypełnić" - zadeklarował Kraszewski.

Przypomniał, że podwyższenie unijnych celów redukcji emisji dwutlenku węgla zostało uzależnione od decyzji innych państw świata, jednak do tego jeszcze nie doszło. Kraszewski czeka na analizy Komisji Europejskiej, na podstawie, których będzie wiadomo, jakie skutki - dla każdego z osobna krajów członków Unii, a nie całej UE - miałby wyższy cel redukcyjny. Wbrew zapowiedziom KE nie przedstawi takich wyliczeń na nieformalnym spotkaniu w Sopocie.

Unijna komisarz ds. klimatu Connie Hedegaard jest za podwyższeniem unijnych zobowiązań do 30 proc., z czego 5 proc. pochodziłoby z inwestycji UE poza jej granicami. Mimo własnych zastrzeżeń, Polska będzie prezentować wspólne stanowisko UE m.in. w Durbanie.