Ogłoszony został konkurs na stanowisko prezesa URE

Autor: wnp.pl (ICh)
11-03-2014 14:10

Ogłoszony został nabór na stanowisko prezesa URE. Termin składania ofert upłynie z dniem 31 marca b.r.

W terminie 6 miesięcy od dnia wejścia w życie tzw. małego trójpaku energetycznego, co stało się 11 września 2013, premier zgodnie z przywołaną ustawą musiał ogłosić konkurs na stanowisko prezesa URE i zrobił to 10 marca b.r. Zainteresowani objęciem stanowiska prezesa URE mają czas na składanie ofert do 31 marca b.r.
Zgodnie z nowymi regulacjami zawartymi w małym trójpaku energetycznym Prezesa URE powołuje Prezes Rady Ministrów, spośród osób wyłonionych w drodze otwartego i konkurencyjnego naboru. Także to Prezes Rady Ministrów odwołuje Prezesa URE. Natomiast nabór na stanowisko Prezesa URE przeprowadza zespół, powołany przez Szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów z upoważnienia Prezesa Rady Ministrów, liczący co najmniej 3 osoby, których, jak mówi ustawa, wiedza i doświadczenie dają rękojmię wyłonienia najlepszych kandydatów.

Powołany w efekcie rozpoczętego postępowania Prezes URE będzie miał już znacznie mocniejszą pozycję niż ostatni szefowie URE, bo zmienione w ub.r. prawo przywraca Prezesowi URE kadencyjność. Właściwe przepisy mówią, że Prezes URE jest powoływany na pięcioletnią kadencję i może być ponownie powołany tylko raz, a po upływie kadencji pełni swoją funkcję do czasu powołania następcy.

Konieczność wprowadzenia kadencyjności Prezesa URE wynika z przepisów Dyrektywy 2009/72/EC. Dyrektywa ta, stanowiąca część Trzeciego Pakietu Energetycznego i nakazująca zapewnienie regulatorowi niezależności oraz wprowadzająca wymóg kadencyjności tego organu powinna była być transponowana do polskiego porządku prawnego do 3 marca 2011 roku.