Menu

wnp.pl - portal gospodarczy

Szukaj

PepsiCo zwiększa efektywność: biogaz z płukania ziemniaków i energia ze smażenia chipsów

Autor: wnp.pl (Dariusz Ciepiela)
10-03-2016 20:32
PepsiCo zwiększa efektywność: biogaz z płukania ziemniaków i energia ze smażenia chipsów

Instalacja odzysku ciepła w zakładach PepsiCo. w Tomaszowie Mazowieckim.

Fot. mat. pras.

PepsiCo w Polsce w ciągu ostatnich 6 lat obniżyło zużycie energii i wody na jednostkę gotowego produktu średnio o jedną czwartą. Ponad 99 proc. odpadów produkcyjnych PepsiCo trafia do recyklingu.

W zakładach PepsiCo produkujących przekąski w Tomaszowie Mazowieckim i Grodzisku Mazowieckim za pomocą instalacji odzyskuje się ciepło z linii produkcyjnych.

Instalacja odzyskująca energię cieplną w Tomaszowie ma moc 100 kW ciepła, natomiast w Grodzisku, gdzie w wysokiej temperaturze smaży się chipsy ziemniaczane, instalacja osiąga moc do 2 MW ciepła. Odzyskanym ciepłem podgrzewane są zbiorniki oleju, woda oraz ogrzewane są budynki.

Energia z biogazu

W zakładzie w Grodzisku Mazowieckim zbierany jest również biogaz odpadowy ze ścieków po płukaniu ziemniaków. W tym celu zaprojektowano specjalną instalację, która zbiera biogaz i przesyła go do zewnętrznego zbiornika w kształcie kopuły, w której znajduje się elastyczny balon z gazem o pojemności 1000 m. sześć. Spalanie biogazu pozwoliło na zmniejszenie zużycia energii w zakładzie o 4,5 proc.

Zbiornik na biogaz odpadowy w zakładzie PepsiCo. w Grodzisku Mazowieckim
Zbiornik na biogaz odpadowy w zakładzie PepsiCo. w Grodzisku Mazowieckim



W zakładach produkujących napoje w Michrowie i Żninie wykorzystuje się ciepło generowane przez kompresory powietrza do podgrzewania wody potrzebnej przy produkcji. Z kolei w instalacji ciekłego dwutlenku węgla, używanego w produkcji napojów gazowanych, powstaje chłód, jako naturalny efekt rozprężania gazu. Chłód ten jest odzyskiwany za pomocą specjalnej instalacji i używany następnie do chłodzenia napojów w trakcie rozlewu.

We wszystkich zakładach PepsiCo w Polsce zostało też wymienione oświetlenie na energooszczędne oprawy LED.

Oszczędności w zużyciu energii i wody

Zakłady PepsiCo w Polsce znacznie obniżyły zużycie energii i wody na jednostkę gotowego produktu. W ciągu ostatnich 6 lat (2009 – 2015) produkujący napoje zakład w Michrowie ograniczył zużycie energii na litr gotowego napoju o 34 proc., a wody o 22 proc. W Żninie na litr gotowego napoju zużywa się teraz o 42 proc. mniej energii i o 5 proc. mniej wody niż 6 lat temu. Zakład w Żninie ma najniższy wskaźnik zużycia energii na litr wyprodukowanego napoju w grupie PepsiCo w regionie obejmującym Europę, Rosję i Turcję – tylko 0,049 kWh/litr. Zakład w Grodzisku Mazowieckim potrzebuje dziś o 9 proc. mniej energii i o 27 proc. mniej wody niż przed 6 laty, aby wyprodukować kilogram chipsów ziemniaczanych. Produkujący chrupki i inne słone przekąski zakład w Tomaszowie Mazowieckim zdołał obniżyć zużycie energii na kilogram gotowego produktu o 16 proc., a wody aż o 58 proc.

Recykling 99 proc. odpadów

Aby zminimalizować ilość odpadów wywożonych na wysypisko, PepsiCo odzyskuje w swoich zakładach i przekazuje do recyklingu łącznie ponad 99 proc. odpadów produkcyjnych – głównie papieru i plastiku.

SUBSKRYBUJ WNP.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku


Wnp.pl: dołącz do nas na Google+


30 827 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

1 305 934 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

5 638 ofert w bazie

2 756 372 ofert w bazie


397 664 ofert w bazie

GORĄCE KOMUNIKATY

Wyszukiwanie zaawansowane
  • parking
  • bankiet
  • catering
  • spa
  • klub
  • usługi
  • rekreacja
  • restauracja
467 ofert w bazie

PARTNERZY

  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu

POLECAMY W SERWISACH GRUPY PTWP