PKEE przedstawi w Brukseli stanowisko w sprawie EU ETS

14-03-2016 16:22
PKEE przedstawi w Brukseli stanowisko w sprawie EU ETS
Fot. archiwum

16 marca br. w Parlamencie Europejskim w Brukseli odbędzie się spotkanie z udziałem posłów Komisji ITRE i ENVI, poświęcone efektywności systemu EU ETS i przyszłości mechanizmów kompensacyjnych. Współorganizatorem spotkania jest PKEE.

Podczas środowego spotkania w Parlamencie Europejskim prezes Polskiego Komitetu Energii Elektrycznej, Marek Woszczyk, przedstawi stanowisko organizacji dotyczące kształtu polityki energetyczno-klimatycznej i celów redukcji emisji CO2.
Współgospodarzami spotkania będą: Zbigniew Krasnodębski (Polska, Europejscy Konserwatyści i Reformatorzy), Dan Nica (Rumunia, Postępowy Sojusz Socjalistów i Demokratów), Karl-Heinz Florenz (Niemcy, Europejska Partia Ludowa).

Celem wydarzenia jest przedstawienie opinii polskiego sektora elektroenergetycznego w sprawie trwającej reformy systemu EU ETS. Wystąpienia wygłoszą również: Jerzy Buzek – przewodniczący komisji ITRE (Europejska Partia Ludowa), Hans ten Berge – sekretarz generalny Eurelectric, a także Jos Delbeke, dyrektor generalny DG CLIMA.

PKEE stoi na stanowisku, że w toku tworzenia nowych ram polityki klimatycznej należy wziąć pod uwagę lokalne uwarunkowania, takie jak dostęp do własnych złóż paliw oraz wpływ postanowień UE na konkurencyjność poszczególnych gospodarek krajów Unii Europejskiej. W ocenie PKEE proces ten powinien zapewnić jak najniższe ceny energii dla odbiorców indywidualnych.

System derogacji, ocenia PKEE, należy zaprojektować w taki sposób, aby stanowić mógł realny mechanizm stymulowania inwestycji w sektor elektroenergetyczny. Organizacja wskazuje, że równie istotne jest, by system derogacji wpłynął na ograniczenie wzrostu cen energii – przez co faktycznie stanie się ulgą (kompensacją) w kosztach wytwarzania, a nie wyłącznie instrumentem stymulującym inwestycje.

Natomiast zarządzanie środkami z Funduszu Modernizacyjnego powinno, zdaniem PKEE, odbywać się z poszanowaniem zasad subsydiarności, autonomii krajowych miksów energetycznych i swobody beneficjentów co do wykorzystania środków, tak aby zapewnić maksymalną efektywność inwestycji.