Prezes ZE PAK zrezygnował ze stanowiska

Prezes ZE PAK zrezygnował ze stanowiska

Grupa ZE PAK jest piątym wytwórcą energii elektrycznej w Polsce

Fot. (mat. pras. ZE PAK)

Janusz Kaliszyk z dniem 16 listopada br. złożył rezygnację ze stanowiska prezesa zarządu Zespołu Elektrowni Pątnów Adamów Konin (ZE PAK). W związku z zaistniałą sytuacją Rada Nadzorcza delegowała na okres nie dłuższy niż 3 miesiące Wojciecha Piskorza, członka Rady Nadzorczej, do czasowego wykonywania czynności prezesa zarządu spółki.

Janusz Kaliszyk nie podał przyczyn złożenia rezygnacji.
Janusz Kaliszyk prezesem ZE PAK był zaledwie od 3 października br. Tego dnia wymieniono cały zarząd spółki.

Grupa kapitałowa Zespołu Elektrowni Pątnów Adamów Konin (ZE PAK) miała dość udany trzeci kwartał br., który był lepszy niż trzeci kwartał roku 2014. W trzecim kwartale 2015 r. przychody ze sprzedaży ogółem wyniosły 747,2 mln zł i w porównaniu do trzeciego kwartału 2014 r. zwiększyły się o 120,5 mln zł, tj. o 19,24 proc. (wzrost z 626,6 mln zł).

Zysk netto w trzecim kwartale br. wyniósł 5,9 mln zł i jest to duża poprawa wobec trzeciego kwartału roku 2014, kiedy ZE PAK zanotował stratę netto w wys. 19,2 mln zł. EBITDA wzrosła z 79,8 mln zł w trzecim kwartale 2014 do 114,2 mln zł w trzecim kwartale 2015.

W okresie 9 miesięcy 2015 roku przychody ze sprzedaży ogółem wyniosły 2,25 mld zł i w stosunku do analogicznego okresu ubiegłego roku były większe o 283,3 mln zł, tj. o 14,37 proc. (wzrost z 1,97 mln zł).

Zysk netto za pierwsze trzy kwartały roku 2015 wyniósł 21,3 mln zł i był znacznie mniejszy niż w tym samym okresie roku poprzedniego, kiedy wyniósł on 72,4 mln zł. EBITDA spadła z 389,9 mln zł do 337,6 mln zł.