Stanowisko PTPiREE ws. inteligentnych liczników

Autor: wnp.pl (ICh)
07-03-2012 20:59

W ocenie Polskiego Towarzystwa Przesyłu i Rozdziału Energii Elektrycznej, korzystne będzie przyjęcie przez Operatorów Systemów Dystrybucyjnych (OSD) jednolitych wymagań wobec elementów systemu AMI (Advanced Metering Systems).

W ocenie Polskiego Towarzystwa Przesyłu i Rozdziału Energii Elektrycznej ( PTPiREE) przyjęcie wspólnego rozwiązania powinno przyczynić się do: zapewnienia zgodności wykorzystywanych urządzeń z założonymi wymaganiami funkcjonalnymi, określonymi z uwzględnieniem zdefiniowanych w Stanowisku Prezesa URE z dnia 31 maja 2011 roku, do obniżenia cen urządzeń poprzez zapewnienie efektu skali, do ograniczenia ryzyka dostawców związanego z kontraktowaniem urządzeń, do skrócenia czasu dostaw urządzeń i do zapewnienia wysokiej jakości urządzeń.
Do realizacji zadania polegającego na wypracowaniu propozycji wspólnego standardu wymagań technicznych urządzeń działających w ramach systemów klasy AMI, wdrażanych w Polsce przez poszczególnych Operatorów Systemu Dystrybucyjnego, zarząd PTPiREE powołał Zespół Zadaniowy. W jego składzie pracowali przedstawiciele OSD związanych z PTPiREE.

W czasie od października 2011 roku do marca 2012 roku Zespół Zadaniowy PTPiREE przygotował i zestawił propozycję wymagań technicznych dotyczącą liczników komunalnych, liczników bilansujących i koncentratorów danych. Opracowana specyfikacja odzwierciedla bieżącą wiedzę i doświadczenie w zakresie wdrażania systemów AMI. Wymagania będą podlegały okresowej weryfikacji przez Zespół Zadaniowy. Celem weryfikacji będzie zapewnienie dostosowania wymagań do bieżącej sytuacji rynkowej oraz technologicznej.

PTPiREE zachęca wszystkich zainteresowanych do zapoznania się z opracowaniem Zespołu, na które składają się trzy listy wymagań i zapewnia, że wszystkie uwagi, sugestie i propozycje zmian lub uzupełnień zostaną wnikliwie rozpatrzone.

Opis wymagań funkcjonalnych – Koncentrator
Opis wymagań funkcjonalnych - Liczniki 1-fazowe i 3-fazowe