partner portalu wnp.pl

Umiarkowany popyt na stanowisko Prezesa URE

Autor: WNP.PL (ICH)
01-04-2014 16:33

W postępowaniu dotyczącym naboru kandydatów na stanowisko Prezesa URE wpłynęło do dzisiaj 9 ofert - poinformowała nas Kancelaria Prezesa Rady Ministrów.

Wczoraj tj. 31 marca 2014 roku, upłynął termin składania ofert w postępowaniu dotyczącym naboru kandydatów na stanowisko Prezesa URE. Kancelaria Prezesa Rady Ministrów (KPRM) poinformowała nas, że do dzisiaj do KPRM wpłynęło 9 ofert na kandydatów na stanowisko Prezesa URE.
Procedurę naboru kandydatów przeprowadza zespół powołany przez Szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów z upoważnienia Prezesa Rady Ministrów. W toku naboru zespół wyłania nie więcej niż 3 kandydatów na stanowisko Prezesa URE, których przedstawia Szefowi Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Spośród tak wyłonionych kandydatów premier powołuje Prezesa URE.

Powołany w efekcie rozpoczętego postępowania Prezes URE będzie miał już znacznie mocniejszą pozycję niż ostatni szefowie URE, bo zmienione w ub.r. prawo przywraca Prezesowi URE kadencyjność. Właściwe przepisy mówią, że Prezes URE jest powoływany na pięcioletnią kadencję i może być ponownie powołany tylko raz, a po upływie kadencji pełni swoją funkcję do czasu powołania następcy.

Konieczność wprowadzenia kadencyjności Prezesa URE wynika z przepisów Dyrektywy 2009/72/EC. Dyrektywa ta, stanowiąca część Trzeciego Pakietu Energetycznego i nakazująca zapewnienie regulatorowi niezależności oraz wprowadzająca wymóg kadencyjności tego organu, powinna była być transponowana do polskiego porządku prawnego do 3 marca 2011 roku.