Menu

wnp.pl - portal gospodarczy

Szukaj

Z odpadków z restauracji można wytwarzać prąd dla aquaparku

Autor: PAP
01-02-2012 14:03

Kuchenne odpadki tłuszczowe z barów i restauracji, po właściwej utylizacji w oczyszczalni ścieków, mogą posłużyć do produkcji czystej energii, która zasili przyszły aquapark w Tychach. Pomysłodawcy akcji przekonują, że da ona podwójny efekt ekologiczny.

"Wdrożenie tego pomysłu z jednej strony ma służyć zagospodarowaniu odpadów restauracyjnych, z drugiej wzmocniłoby potencjał produkcji biogazu, służącego do produkcji energii" - powiedział w środę PAP szef Regionalnego Centrum Gospodarki Wodno-Ściekowej w Tychach Zbigniew Gieleciak.
Centrum, które jest także operatorem miejscowej oczyszczalni ścieków, prowadzi przygotowania do budowy w ponad 130-tysięcznych Tychach parku wodnego. Koncepcja zakłada, że będzie on zasilany energią z biogazu, powstającego w oczyszczalni. Już teraz wytwarza ona prąd i ciepło z gazu - produktu ubocznego przy fermentacji osadów. Dwa agregaty w pełni pokrywają potrzeby energetyczne oczyszczalni; w kwietniu ruszy trzeci, z którego energia będzie sprzedawana.

Już od dłuższego czasu Centrum współpracuje z lokalnym przemysłem, np. odbierając i zagospodarowując w procesie technologicznym serwatkę z kilku mleczarń oraz odpady z przemysłu rafineryjnego. Zdaniem ekspertów polepsza to efekt oczyszczania ścieków, a jednocześnie - dzięki nowoczesnym technologiom - systematycznie zwiększa ilość wytwarzanego biogazu, a więc także prądu i ciepła. Więcej elementów organicznych w ściekach oznacza więcej biogazu do produkcji prądu.

Teraz Centrum chce pójść o krok dalej i zachęcić do współpracy tyskich restauratorów. Na początku br. otrzymali oni ankiety na temat tego, w jaki sposób utylizują odpady tłuszczowe. Chodzi przede wszystkim o odpady kuchenne - biodegradowalne z udziałem organicznym, łatwo fermentujące. Takie odpady mogłyby trafiać do tyskiej oczyszczalni. Dziś często wylewane są po prostu do kanalizacji, szkodząc jej infrastrukturze.

"Byłby to przykład doskonałej symbiozy przemysłowej. Każdy restaurator, w ramach społecznej akcji, miałby swój bezpośredni udział w ekologicznej produkcji prądu dla przyszłego parku wodnego, co zapewne wpłynie na niższe koszty jego utrzymania i przystępne ceny biletów" - uważa prezes Gieleciak.

Tym samym odpadki, niepotrzebne restauratorom, stałyby się potrzebnym surowcem dla oczyszczalni, podnosząc jednocześnie świadomość ekologiczną mieszkańców miasta. Docelowo Centrum chce wyposażyć zainteresowanych restauratorów w specjalne pojemniki, w których gromadziliby odpady tłuszczowe, przekazywane później do oczyszczalni. Tam byłyby poddawane procesowi fermentacji i unieszkodliwiane.

KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!



SUBSKRYBUJ WNP.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu wnp.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Wnp.pl: polub nas na Facebooku


Wnp.pl: dołącz do nas na Google+


41 336 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

966 189 ofert w bazie

POLECANE OFERTY

5 800 ofert w bazie

2 782 270 ofert w bazie


397 662 ofert w bazie

GORĄCE KOMUNIKATY

Wyszukiwanie zaawansowane
  • parking
  • bankiet
  • catering
  • spa
  • klub
  • usługi
  • rekreacja
  • restauracja
467 ofert w bazie

PARTNERZY

  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu
  • partner serwisu

POLECAMY W SERWISACH GRUPY PTWP