Minister środowiska szykowany jest na stanowisko w ONZ?

Autor: Rzeczpospolita
08-04-2013 06:46

Resort spraw zagranicznych wydał ambasadorom dyspozycję lobbowania za kandydaturą Marcina Korolca na dyrektora UNIDO, agendy ONZ do spraw rozwoju przemysłowego - informuje "Rzeczpospolita".

Mająca siedzibę w Wiedniu agenda ONZ pomaga krajom rozwijającym się, ułatwiając im dostęp do nowoczesnych technologii, pomocy technicznej i wiedzy.
Dziennik zwraca uwagę, że minister środowiska Marcin Korolec od kilku lat angażuje się w działania UNIDO, teraz według informacji "Rz" chce stanąć na czele całej organizacji. Kadencja obecnego dyrektora UNIDO Kandeha Yumkelli z Sierra Leone upływa pod koniec roku.

Wśród innych urzędników, których kandydaturę forsuje dyplomacja na zagraniczne placówki są również były dyrektor generalny resortu kultury Piotr Dmochowski-Lipski, który ma kandydować na sekretarza generalnego Europejskiej Organizacji Telekomunikacji Satelitarnej EUTELSAT-IGO. MSZ stara się ponadto, aby Polska została przyjęta do rady Organizacji Międzynarodowego Lotnictwa Cywilnego (ICAO) – to ta rada miała się zająć arbitrażem między Polską a Rosją w sprawie Smoleńska - wylicza "Rz".
Podobał się artykuł? Podziel się!