Posłowie popierają stanowisko rządu ws. pakietu zimowego

Autor: wnp.pl (DC)
20-10-2017 14:24
Posłowie popierają stanowisko rządu ws. pakietu zimowego

Sejmowa Komisja do spraw Unii Europejskiej zebrała się w Sali Sejmu Śląskiego w Katowicach.

Fot. PTWP (Andrzej Wawok)

Sejmowa Komisja do spraw Unii Europejskiej 20 października 2017 r. przyjęła dezyderat do prezesa Rady Ministrów w sprawie wsparcia starań dotyczących modyfikacji niekorzystnych zapisów dla Polski, zaproponowanych przez Komisję Europejską w pakiecie „Czysta Energia dla wszystkich Europejczyków”, czyli tzw. pakiecie zimowym.

- Nazwa tzw. pakietu zimowego, czyli „Czysta Energia dla wszystkich Europejczyków” brzmi bardzo ładnie. Jednak za tymi pięknie brzmiącymi deklaracjami kryje się wiele groźnych dla polskiej gospodarki i polskiej energetyki rozwiązań. Dlatego przyjęliśmy dezyderat, który ma wzmocnić stanowisko polskiego rządu w negocjacjach na arenie międzynarodowej nad pakietem zimowym - mówi Izabela Kloc, posłanka PiS, przewodnicząca Komisji ds. UE.
W dokumencie sejmowej Komisji zwrócono uwagę, że pakiet zimowy zawiera propozycje nowelizacji oraz przyjęcia nowych aktów prawnych na poziomie UE, które wprowadzają daleko idące zmiany dotychczasowego funkcjonowania europejskiego rynku energii. Energetyka jest zaś jednym z najważniejszych sektorów gospodarki Polski, od cen energii zależy konkurencyjność i zdolność dalszego dynamicznego rozwoju polskiej gospodarki.

Podczas spotkania Rady Europejskiej w grudniu 2016 r. Polska w kontekście pakietu zimowego podniosła konieczność zapewnienia państwom członkowskim swobody działań na rzecz zapewnienia niezbędnego bezpieczeństwa dostaw energii elektrycznej na poziomie krajowym, bez dyskryminacji źródeł węglowych, które w państwach takich jak Polska są fundamentem bezpieczeństwa energetycznego.

Natomiast w maju 2017 r. Sejm przyjął opinię nt. niezgodności kluczowego z punktu widzenia Polski projektu rozporządzenia ws. rynku energii elektrycznej COM (2016) 861 z zasadą subsydiarności.

- Z tego względu Komisja do spraw Unii Europejskiej wyraża zaniepokojenie zapisami zawartymi w niektórych propozycjach aktów legislacyjnych zawartych w pakiecie zimowym i uznaje za konieczne podjęcie zdecydowanych działań w kierunku wypracowania takich rozwiązań, które zapobiegną ich negatywnym skutkom dla Polski - czytamy w dezyderacie.

Ponadto, Komisja zauważa, że w swoim obecnym brzmieniu przepisy pakietu zimowego pt. "Czysta energia dla wszystkich Europejczyków", wskazujące na kryterium stosowania rynków mocy, w postaci zmniejszenia wykorzystania technologii wytwarzania energii do źródeł o emisyjności poniżej 550 gramów CO2 na kWh, prowadzą do ograniczenia suwerenności Polski w wyborze bilansu paliwowo-energetycznego, opartego w głównej mierze na węglu, a także naruszają jej traktatową swobodę kształtowania miksu energetycznego.