PARTNERZY PORTALU partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl partner portalu wnp.pl

Prezes UOKiK: stanowisko ws. PGE - Energa bez zmian

Autor: PAP
16-09-2010 18:40

Stanowisko Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w sprawie połączenia PGE i Energi pozostaje niezmienne. Urząd, jako niezawisły organ, przeanalizuje wniosek PGE w sprawie tej transakcji - powiedziała PAP w czwartek prezes Urzędu Małgorzata Krasnodębska-Tomkiel. Minister skarbu Aleksander Grad uważa, że analiza UOKiK ws. przejęcia Energi przez PGE ma ekonomiczne oraz prawne wady. Zaznaczył, że Urząd nie zna jeszcze uzasadnienia wniosku o zgodę na tę transakcję, którą ma złożyć PGE.

Krasnodębska-Tomkiel w rozmowie z PAP przypomniała, że Urząd od wielu miesięcy analizuje sytuację na rynku energii elektrycznej w kraju i od kilku miesięcy sygnalizował obawy związane z połączeniem PGE i Energi. "Polski rynek energii elektrycznej jest przez UOKiK od wielu miesięcy wnikliwie analizowany - wyniki badań zaprezentowaliśmy w marcu tego roku w raporcie o stanie sektora energetycznego w naszym kraju" - podkreśliła prezes. "Wtedy zasygnalizowaliśmy także obawy dotyczące połączenia PGE oraz Energi. Stanowisko w tej sprawie jest więc znane od wielu miesięcy" - dodała.
Prezes podkreśliła, że to stanowisko pozostaje niezmienne. "Zostało ono przygotowane w oparciu o obszerne analizy ekonomiczne i tak jak te dane - pozostaje niezmienne" - poinformowała PAP Krasnodębska-Tomkiel.

"Zdanie Urzędu popiera wielu ekspertów znających rynek i jego otoczenie. Analizy i badania, które przeprowadziliśmy, mówią bowiem jednoznacznie, że ta transakcja ograniczy konkurencję na rynku energetycznym - wytwarzania, sprzedaży i dystrybucji energii elektrycznej, za co zapłacą użytkownicy końcowi" - podkreśliła.

Krasnodębska-Tomkiel zapowiedziała, że z chwilą wpłynięcia do Urzędu wniosku, zostanie wszczęte postępowanie w sprawie koncentracji. "Przeanalizujemy wówczas zawarte w nim informacje i na tej podstawie podejmiemy decyzję" - dodała.

"Należy podkreślić, że orzecznictwo Prezesa Urzędu podlega w Polsce jedynie kontroli niezawisłych sądów, co jest potwierdzeniem zagwarantowanej ustawą niezależności orzeczniczej tego organu" - przypomniała prezes UOKiK.

Komentując stanowisko UOKiK szef resortu skarbu, powiedział dziennikarzom, że "każdy musi działać na podstawie prawa i w granicach prawa". "Dzisiaj PGE nie złożyła wniosku do UOKiK. W związku z tym nie są znane warunki i uzasadnienie tego wniosku przez panią prezes. Nie wiem, na jakiej podstawie można formułować tego typu sądy" - powiedział.