Stanowisko PGE: Debiut zgodnie z planem

Autor: wnp.pl
24-04-2008 17:02

W związku z opublikowanym w portalu wnp.pl tekstem PGE: giełdowy debiut najwcześniej za rok" PGE SA nadesłało wyjaśnienie, dotyczące postępu przygotowań do publicznej oferty spółki.

Poniżej publikujemy wyjaśnienie spółki:
Najważniejsze projekty i działania podjęte przez Spółkę w ostatnim czasie (opracowanie strategii ogólnej i strategii linii biznesowych, umowa o współpracy w ramach grupy kapitałowej, inicjacja i koordynacja nowych projektów inwestycyjnych, wypracowanie wspólnej marki i wspólnej oferty handlowej, restrukturyzacja finansowania, projekty służące integracji w obszarze dystrybucji) są działaniami wspierającymi dla przygotowania i przeprowadzenia pierwszej oferty publicznej spółki. Fakt, że tak wiele istotnych prac zostało rozpoczętych i częściowo już zakończonych w stosunkowo krótkim okresie po utworzeniu PGE, stanowi bardzo istotną przesłankę dla pozytywnego postrzegania Spółki przez rynek kapitałowy, co będzie miało wpływ ma kształtowanie się zainteresowania ofertą spółki i na poziom cen akcji.

Struktura własnościowa PGE powstała w wyniku decyzji MSP realizujących postanowienia "Programu dla elektroenergetyki". Nie wszystkie pożądane przekształcenia struktury prawnej grupy są w obecnej chwili możliwe, m.in. z uwagi na obowiązywanie poszczególnych jednostek biznesowych. Z drugiej zaś strony upublicznienie akcji będzie katalizatorem wielu pozytywnych zamian w przedsiębiorstwie, włączając w to możliwość zainwestowania pozyskanych środków, co pomoże zwiększyć potencjał wzrostu wartości. Im szybciej firma znajdzie się na giełdzie tym szybciej osiągnięty zostanie spodziewany przyrost wartości.

Informujemy również, to nie spółki zależne PGE wdrażają Międzynarodowe Standardy Rachunkowości (MSSF). Byłoby to działanie obecnie nieracjonalne. To Spółka-matka PGE Polska Grupa Energetyczna SA jest zobligowana prawem, w związku z IPO, do przedstawienia skonsolidowanego sprawozdania finansowego przygotowanego wg standardów MSSF. Prace nad tym sprawozdaniem zaczęły się kilka miesięcy temu w ich ramach wykonano m.in. wyceny majątku spółek. W obecnej chwili prace te są intensywnie kontynuowane.

Kluczowi doradcy procesu IPO PGE potwierdzają, iż biorąc pod uwagę aktualny stan przygotowań Spółki do debiutu, a także dobrą organizację projektu i dotychczasowy sprawny przebieg prac, PGE będzie przygotowane do IPO w zaplanowanym terminie. Tempo prac PGE Polskiej Grupy Energetycznej procesie IPO wyznacza harmonogram, który zakłada, że spółka zadebiutuje na giełdzie do końca roku. W połowie roku Ministerstwo oceni stan przygotowań oraz zapozna się z analizami doradców prywatyzacyjnych i zajmie stanowisko dotyczące terminu debiutu.

Podobał się artykuł? Podziel się!